Поли Паскова и ансамбъл “София 6” с впечатляващо турне на Северните Мариански острови

Фолклорната прима с емоционален разказ за преживяванията си там


Фолклорната прима Поли Паскова и ансамбъл “София 6″ се завърнаха след половин месечно турне на Северните Мариански острови.

Благодарение на тях, за първи път на островите Сайпан и Гуам, които се намират между Филипинско море и Тихия океан, прозвучаха български песни и многобройната публика се наслаждаваше на българските неравноделни ритми.

Поли Паскова разказва пред с огромно възхищение за незабравимите си преживявания: „Не знаехме нищо за това място. Свързвахме го с мариянската падина, която е най-дълбоката. Прочетохме всичко, което беше написано в интернет и приехме това предизвикателство, което беше свързано с нелек и дълъг път. Първото ни стъпване беше в столицата Сайпан. Тук нашите очаквания бяха надхвърлени многократно. С плакати и бурни аплодисменти ни посрещнаха още на летището. Настаниха ни в най- луксозния хотел на острова, на брега на филипинско море”.

Певицата обяснява, че целогодишните температури там са между 28- 30 градуса, а влагата е толкова голяма, че косите им се къдрели. Сайпан ги впечатлил и с няколко класни голф игрища, две от които са по дизайн на Грег Норман и предлагат разкошни гледки към океана от крайбрежните скали.

“Зарадвахме се, когато разбрахме, че не сме уцелили периода на тайфуните, които задължително минават поне веднъж годишно след месец юни” – признава тя и не крие, че е силно впечатлена от топлия прием.

“Вниманието, уважението и професионалното обгрижване от домакините просто нямаше аналог. Очерта се доста динамична програма – по 2-3 участия на ден. Бяхме поканени и в двете местни радиостанции, които подобаващо разгласиха за нашето присъствие , за което съдехме по препълнените зали и открити площи, където се провеждаха нашите събития. Даже бяхме на първите страници на техните вестници”.

“Най-много ни зарадваха участията в техните училища, където разказвахме на децата за България, за българския народ, че имаме древна история и култура, че у нас има 4 времена, 7 етнографски области и т.н Трудно е да се опише как стотици деца пляскаха в ритъма на песента и крещяха от радост. Винаги накрая се хващаха за ръце с нас и ги учехме да играят право българско хоро”.

Наред с натоварената програма фолклорната звезда и цялата група от България са имали и време за почивка, в което са разглеждали забележителностите.

“Обиколихме целия остров, разбрахме важни неща за тяхната история и културата. Основните племена, които населяват острова са чаморо и каролини. Успяхме да се повозим и на техните древни канута, на модерна лодка също, където отидохме до малкото островче Манагаха, известно с едни от най-красивите плажове и места за шнорхелинг , а организаторите се бяха погрижили за пикник. Гмуркахме се в топлото море, а на кораба ни бяха приготвили пресни плодове, характерни за региона”.

След изключително емоционалните преживявания по време на престоя им там, всички са си тръгнали със сълзи в очите.

“Преди отпътуването за остров Гуам имаше прощална вечеря, организирана от кмета, раздадоха ни подаръци, грамоти, венци и се насладихме на музикалната програма на местните групи. На някои от нашите танцьори видях сълзи в очите им, не ни се тръгваше оттук” – казва певицата и обяснява още:

“Посетихме и най-големия остров – Гуам, известен още като острова без птиците. През 50 те години с военнотранспортен кораб от Папуа или Нова Гвинея била докарана кафявата дървесна змия, която за кратко време прави огромна популация и изяжда яйцата на птичките. Стигнало се е до 1500 змии на хектар. Тогава викат специалист зоолог( българин) и решават да спуснат отровени мишки с тиленол и така вече популацията е намаляла”.

Поли Паскова казва, че мнозина са убедени, че Гуам е най-екзотичното място, принадлежащо на САЩ. Плажовете там са с кристално чиста вода, хотелските комплекси и безмитните магазини привличат на година над 1,5 милиона посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Там се намира прочутото Кралство на черните корали – подводен риф, който представлява отвесна скала, спускаща се на 100 м дълбочина.

“На летището ни посрещнаха с песен, а един от организаторите свиреше на раковина. Местната телевизия ни взе интервю. На мен ми викаха Мис Поли, защото Паскова ги затрудняваше. Така шеговито ме наричаха и танцьорите от ансамбъл „София 6“. Програмата ни отново беше динамична – всеки ден по 2 изяви. Отново официална среща с губернатора и тук като на другия остров се бяха постарали да прекараме добре – яхти, гмуркане, наблюдавахме стадо делфини, които плуваха около нас, от водата извадихме истинска морска звезда, която стана като каучук щом я докоснахме с ръце” – споделя изпълнителката и продължава разказа си:

“С нас имаше и южнокорейски състав, който с много бавни и отривисти движения играеха танц с ветрила и тъпани. Но нашите български хора нямат аналог- имах чувството, че земята трепереше под шопското натрисане. Публиката скандираше и беше във възторг, чуваха се силно викове и ставаха на крак да ни аплодират. Всички участници бяха научили местния танц „Хафа дей“ и го играеха на всички представления.

Финалната вечер беше запомняща, в най- луксозната част на острова, на супер професионална сцена и с многобройна публика . Аз винаги пеех по няколко песни, редувах фолклор и някоя шлагерна песен. Най- силна беше реакцията на песента „Изпращам ти Ангели“. Публиката пляскаше през цялото време, а на танцьорите от ансамбъл „София 6“ им стана любима и всички я пеехме заедно”.

Особено мило й станало, когато на толкова далечна дестинация чула българска реч.

“Срещнахме и петима българи, с които завързахме топли отношения. Бистра и нейния съпруг бяха с нас през по голяма част от времето. Заведоха ни в елитен крайбрежен ресторант, където се наслаждавахме на едночасова шоу програма на местни професионални групи и похапнахме рибни деликатеси. Запознахме се и с една българска лекарка, която скандираше силно пред сцената „Благодаря ви!“. Когато чухме българска реч, я качихме на сцената, а тя толкова много се вълнуваше и ни прегръщаше силно! Оказа се, че само четирима българи живеят и работят в Гуам, имаш е още една нашенка, която със съпруга си американец бяха дошли на екскурзия. Когато са разбрали, че българска група е там, бяха се наредили на първа линия. Впечатли ни с това, че беше научила мъжа си на български, а тя не искаше да говори на английски език”.

Имали възможност за два дни да разгледат и мегаполиса Сеул с най-важните музеи и атрактивни места, сред които бил и най-големият пазар на града.

“Наред с отговорностите, които имахме, турнето премина в много смях, закачки и весели моменти. Искам да благодаря на всички за високия професионализъм и най-вече на ръководителя на ансамбъл „София 6“ Николай Несторов за доброто отношение и да изразя възхищение от организаторските му качества.

Островите Сайпан и Гуам ще останат в сърцата ни завинаги като едни от тези територии на приемственост, сърдечност и гостоприемство. Убедихме се, че между народите няма езикова бариера, ние разговаряме чрез песните и танците си. Това е онзи истински разговор между душите и сърцата на хората! Така правим света по-добър и по- красив!“ – категорична е Поли Паскова.