"Аз съм, Българийо, твоя дъщеря"
На Поли Паскова ѝ предстои поредното грандиозно събитие - концерт-спектакалът "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря".

Тя ще зарадва почитателите на българските традиции и фолклор на 21 март в зала 1 на НДК. Спектакълът в три части ще премине със засилени мерки за сигурност заради Европредседателството, концентрирано в двореца на културата.

В първата част на концерта Поли ще представи песни от всички области на България. Втората е кафанска част - с музикантите от оркестър Уникат и гостуващи инструменталисти от Македония. На сцената ще се качи и сръбската легенда Аце Илич, звезда на Гранд Продъкшън, който покани българската певица за дует в Сърбия. Той отложи концерт в Чикаго, за да пее с любимката си в НДК. Третата част ще представи най-силните песни от репертоара на Поли. Сред тях са шлагерните изпълнения, които певицата налага през последните години като собствен стил.

Специални гости на концерта са Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, най-добрата родопска певица Росица Пейчева, Михаела Maica-Ra и много други. Наред с голямото събитие, Поли подготвя и 16-ия си самостоятелен албум "Изпращам ти ангели", по едноимената песен, която е подарък от авторката Росица Узунова. Баща й, родопски певец, починал преди година, в съня й изпял песента и заръчал да я подари на Поли Паскова. "Тази песен е доста специална за мен и ще я изпея на финала на концерта", споделя Поли, която ще представи премиерно и част от песните от 16-ия си албум.

Концертът ще бъде излъчван по БНТ и Планета Фолк - генерални медийни партньори на събитието. Билети вече се продават в касите на НДК, Ивентим и в СБА-веригата.

Разберете повече в интервюто, подготвено от Патриция Кирилова...


- Поли, предстои едно от големите музикални събития на годината - твоят фолклорен концерт в Зала 1 на НДК. Какво е посланието му към публиката с името "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря"?

Заглавието на концерта е посветено на една от любимите ми песни "Аз съм, Българийо, твоя дъщеря". Но всъщност това заглавие нека прозвучи и като скрито послание, че нашето народностно име - българин и българка трябва да се носят с голяма гордост и достойнство. Само, ако знаем дори една малка част от истината за нашата история и ако осъзнаем колко е специален е нашият ген, винаги ще ходим с високо вдигнати глави.


- Неотдавна ти успя да препълниш зала Арена Армеец, което малко певци постигнаха. Връща ли се българинът към традициите и това може ли да ни дава надежда за промяна в духовната еволюция на народа ни?

На същата дата 21 март преди няколко години много българи от различни краища се стехока на моя концерт "Молитва за България", за да направим една всенародна молитва за нашата родина и по този начин да ускорим изчистванетао на кармичната национална натрупаност през годините. Убедена съм, че не толкова икономическата криза е решаваща в момента, а по-скоро духовният упадък. И трява да направим всичко възможно да повдигнем духа на българина и националното ни самочувствие.


- Все повече българи се връщат към фолклора, хората се събират на площади и играят хора. Това сигнал ли е за пробудата на българите?

Това действително е факт, на пук на националните медии, в които оскъдно присъства фолклорът, българите се активираха и масово започнаха да играят народни хора. Явно на подсъзнателно ниво усещат, че фолклорът ни е неделима част от нашата идентичност, а не по-малко важно е, че нашите хора са лечебни. Само ние имаме над 40 неравноделни такта - всяко хоро е кодова стъпка по земята, която повдига положителните вибрации във Вселената и всяко хоро пулсира в различна честота, която е в унисон с честотата на даден орган в човешкото тяло. Темата е дълга и обширна. Знаем, че ритимът 7/8 е ритима на сърдечния тон, свързан с ядрото на Галактиката. А с ритъма 3/4 пулсира ядрото на Земята.


- Често казваш, че фолклорът ни е енергиен стълб към небето. Осъзнаваме ли това наше богатство вече?

Смело мога да твърдя че фолклорът ни е майчиния език на нацията. Това е генофонд, нематериално културно наследство, натрупан през вековете. Този генофонд крие в себе си много мъдрости и истина. Всичко е във фолклора ни - и исторически моменти, и традиции, обичаи, радост и мъка. Още от древни времена са използвани песни и танци, и чрез виното са се извършвали магични ритуали. Някои неща в днешно време ги вършим автоматично и несъзнателно, но в тях се крие много сила и тайнство, предназначени за българския род. Затова трябва да опазим обичаите, а не да бъдем отворена порта за чужди култури.


- Твоите почитатели не спират да споделят как са лекували различни заболявания с твоите песни. Каква е тайната на това чудо?

Винаги съм отбягвала да говоря на тази тема, но нещата излизат наяве. Истината е, че има доста излекувани хора и най-мистериозният случай беше прогледнала жена на концерта в Арена Армеец с диагноза дегенерация на ретината. Знаем, че всичко във вселената е звук и вибрация, човешките клетки също вибрират. Даден глас може да съдържа такива вълнови характеристики, че да може да лекува или отблокира енергиините точки в човешкия организъм, които са следствие от преживени ниско вибрационни емоции (като страх, стрес, гняв, злоба, омраза, депресия и други). Всички тези емоции се материализират на клетъчно ниво с физическо проявление. Щом един глас може да те накара да настръхнеш или да поплачеш, значи вече чистиш душата си и тялото си. Защото е казано - каквото отвътре, такова отвън.


- Българските радиа и телевизии нямат отделено време в програмата си за фолклор. Това означава ли, че не осъзнават значението му и лишават публиката от него?

Според мен има целенасочен процес за изкореняване на едни от най-ценните културни традиции, които са ни опазили през вековете. Не може да притежаваме такова национално богатство като фолклора и да то няма достойно място в национален ефир. С парите от нашите данъци финансираме чужди култури и традиции. Това е недопустимо.


- Вече имаш албуми не само в България, но и в Сърбия, което е почти невъзможна мисия за български изпълнител. Канят те и за дуети в Босна. Каква е рецептата ти за успех не само в страната ни, но и извън нея?

За голяма моя радост успях да пробия в непробиваемата и капсулирана за чужди култури Сърбия и то с български народни песни. Което се оказа небивал успех в тяхната културна история. Успях да запиша дуети с техни изпълнители, които са легенди на сръбската сцена. Участвах и в пет новогодишни програми, изнесох рецитали на фестивали в Босна и Сърбия. На концерта в зала 1 на НДК поканих Аце Илич, звезда в нашата съседка. Ако трябва да бъда откровена, ядосвам се, че тук въртим песните им и пълним залите на техните изпълнители, а там нас ни нямат за нищо. Една държава се превзема точно през културата.


- Ти стана част от изследователския екип "Руните говорят", който успешно разчете за първи път пръстените на цар Кубрат, Тервел и Борис Първи. Готови ли са българите да чуят истинската история на своите предци, дали началото на днешната цивилизация?

Истината за България няма да бъде удобна за много народи, които са си пренаписали истории и са си сложили гръмки названия. Екипът 2 на "Руните Говорят" успя да разкрие истината за първия български царски род Дуло, за родовете, излезли от него, за слънчевия код, който притежаваме само ние - белите (българите), за това, че Христианство е имало и през 6 век, когато Кубрат е Християнизарал племената, присъединени към империята, наречена от гърците Стара Велика България. Успяхме да разкрием и родовата клетва на българите, с която се са приобщавали други племена чрез знание, не с насилие - защото нашите предци са владеели 7-те стихии (кодирани в седмолъчната Розета от Плиска) и са били със званието Цар на царете - обучавани са 20 години от жреци в бойни изкуства, астрология, стратегия, философия, духовни и други знания. Разпръснати на лъчи по света след потопа в Черно море само племето Беси остава да пази Мадара, което е главното светилище на Земята. Българи, ако знаете, че обетованата земя се нарича България, много бързо ще се приберете тук, където не случайно сте родени. За да може с любов и вяра помежду ни да сътворим един нов живот в прекрасната ни родина.