Поли Паскова на национално турнеФолклорното турне „Свята земя българска” из 20 градове на България тръгва от Враца на 22 април и ще приключи в Кюстендил на 30 юни. По площадите ще пеят и танцуват народната певица Поли Паскова и ансамбъл „Чинари”, а за доброто настроение на хората ще се погрижи с хумора си Димитър Туджаров – Шкумбата. Всеки от концертите е замислен като всеобщо народно веселие на хората от общинския център и близките общини. Останалите дати от турнето са: Плевен (23 април), Ловеч (27 април), Велико Търново (4 май), Русе (5 май), Търговище (11 май), Шумен (12 май), Добрич (18 май), Варна (19 май), Бургас (25 май), Казанлък (26 май), Стара Загора (1 юни), Сливен (2 юни), Хасково (8 юни), Асеновград (9 юни), Пловдив (15 юни), Пазарджик (16 юни), София (22 юни), Благоевград (29 юни). Преди всеки от концертите ще се провеждат бизнес срещи „Силни региони за силна икономика” с местния бизнес и с общините на експерти от списание „Бизнес клуб”. Благодарение на бизнеса концертите ще бъдат безплатни за хората. Ето какво сподели за идеята на турнето певицата Поли Паскова.Поли, какво е особеното в това турне ?

За първи път ще има толкова мащабно национално турне на изпълнители на народна музика – в 20 от най-големите градове на България, при това на открито, по площадите. Очакваме хората да дойдат да ни видят и чуят, за да си доставят удоволствие, да усетят красотата на нашите песни и танци, да превърнат деня в празник. Защото не всичко е София. И българите от останалите краища на страната заслужават да се насладят на тези спектакли. Нека България пее и танцува заедно с нас. Това е нашето мото.

Турнето „Свята земя българска” се прави под егидата на г-жа Даниела Димитрова – собственик на списание „Бизнес клуб”, една истинска българка и голяма националистка. Смисълът на концертите е да повдигнат българския дух и национално самочувствие чрез народните хора и песни. Концертите ще започват с молитва за България. Трябва да осъзнаем, че духовният упадък в момента е много по-съществен от икономическата криза. През годините много пъти е имало икономически кризи, но България е успявала да се изправи благодарение на силния български дух. Общата молитва на хиляди души, дадена ни от Богородица, ще се превърне в мощен енергиен стълб към небето.

Много важна роля на концертите ще има и водещият Димитър Туджаров – Шкумбата. Той ще осмее в анекдотите си уродливата действителност. В крайна сметка ще има за всекиго по нещо – и за по-младите, и за поживелите повече.


Какво ще включва програмата?

Програмата ще бъде много разнообразна и атрактивна, като ще бъде съчетана и с духовна храна. Навсякъде ще изпълняваме народни хора и песни, характерни за дадения регион – например северняшки, тракийски, странджански, македонски, шопски и т.н. Ще бъдат представени също и древни тракийски танци.

Няма да се продават билети. Всичко е със свободен достъп, за да могат повече българи да се повеселят и да поиграят нашите уникални хора, които съм се убедила, че имат и лечебна сила. Нека се повеселим заедно и да оценим силата на този безценен дар – фолклора. Независимо че народната музика е сведена до минимум в националните медии, тя няма как да се изкорени, защото е закодирана в кръвта ни, в нашето ДНК.

Целта на бизнес форумите, съпътстващи турнето, е да повдигнат малкия и средния бизнес, да го научат как да оцелява, как да си търси правата и как да си стъпи на краката, за да се преодолее икономическата криза. Идеята е да толерираме предприемчивите хора, които са останали тук и са инвестирали своите средства в България.


Каква е ролята на общата молитва?

Когато всеки се включи в общата молитва, това ще се превърне в пролетно събуждане на България и стимул за нов живот. Чрез молитвата ще отмием част от кармичната тежест на нашата родина, за да може да дойде по-светло бъдеще за нас и нашите деца. Решаването на проблемите няма да стане със стачки, с омраза, с викане и негодувание. Така още повече затлачваме нещата. Истинският духовен тласък за българите ще настъпи, когато си подадем ръка, когато бъдем заедно и опазим нашите корени, нашата същност, нашата идентичност.